The Crazy Family Blog

It's a big wide world out there. We know that life flows like a river and time waits for no one. We want to keep going as long and as far as we can take it. It takes a lot of work to plan a trip, not to mention a trip for a family of five, not to mention a family with twin 7-year-olds and a teenager! So we decided to share some of our experiences and hopefully, inspire someone out there to take their big, lovely family on a trip! So follow us around the world!




Μια ωραία ιδέα για ταξίδι με παιδιά συχνά συμπεριλαμβάνει μικρότερες πόλεις. Οι πρωτεύουσες, όσο ελκυστικές και αν είναι για ένα ρομαντικό ταξίδι για ένα ζευγάρι, δεν είναι το ίδιο εύκολες  ούτε το ίδιο προσιτές για μεγάλες οικογένειες. Αυτό δε σημαίνει ότι δε γίνεται, βέβαια! Απλά ότι χρειάζεται περισσότερο σχεδιασμό και προετοιμασία. Για την πρώτη μας πρόταση, λοιπόν, διαλέξαμε να ξεκινήσουμε με ένα πανέμορφο και εύκολο ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία, πριν προχωρήσουμε στις μεγάλες ευρωπαϊκές πίστες και οργανώσουμε την καθιερωμένη επίσκεψη στη Ρώμη!

Η περιοχή της Ιταλίας που θα σας προτείνουμε από τη μία βολεύει πρακτικά για ταξιδιώτες από την Ελλάδα. Έχει συχνά οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια από τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας. Είναι εξαιρετικά βατή και τα πάντα είναι εύκολα προσβάσιμα με αυτοκίνητο ή συγκοινωνία. Είναι αρκετά προσιτή, αν ξέρεις πού να ψάξεις και δεν πέσεις στις τουριστοπαγίδες.



Από την άλλη, είναι πάρα πολύ όμορφη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που την επισκεφτήκαμε κι εμείς! Είναι εξαιρετικά οικεία σε γεύσεις, συνήθειες και συμπεριφορές. Είναι, γενικά, ένα πολύ όμορφο και εύκολο καλοκαιρινό ταξίδι με προορισμούς και επιλογές που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους!

Θα σας προτείνουμε λοιπόν να επισκεφτείτε την περιοχή γύρω από τη λίμνη Γκάρντα, η οποία είναι λιγότερο γνωστή από το κοσμοπολίτικο (και πολύ ακριβό!) Κόμο, αλλά είναι πανέμορφη και πάρα πολύ φιλική για τα παιδιά!

Πώς φτάνω


Αρχικά, μπορείτε να ψάξετε για αεροπορικά εισιτήρια προς Μιλάνο ή Μπολόνια. Υπάρχουν πολλές επιλογές και από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη (από εκεί πετάξαμε κι εμείς). Μια καλή εποχή είναι συνήθως ο Απρίλιος, η εποχή που οριστικοποιείται το πρόγραμμα των καλοκαιρινών πτήσεων και βγαίνουν πολλές καλοκαιρινές προσφορές. Η περιοχή αυτή της Ιταλίας είναι καλοκαιρινός προορισμός, οπότε ισχύουν περίπου τα ίδια με όλους του μεσογειακούς προορισμούς, δηλαδή οι τιμές είναι υψηλότερες πάντα από μέσα Ιουλίου μέχρι περίπου μέσα Αυγούστου. Αισθητά οικονομικότερο το ταξίδι αν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε τέλη Αυγούστου έως και αρχές Σεπτεμβρη.



Παρ' όλ' αυτά, δεν είναι πάντα εύκολο να προγραμματίσουμε τόσο νωρίτερα ένα ταξίδι με μικρά παιδιά. Αν βρεθείτε λοιπόν να ψάχνετε τελευταία στιγμή, μην αγχώνεστε! Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξουμε την οικονομικότερη λύση. Πολλές φορές ας πούμε, συμφέρει να πετάξεις προς ένα αεροδρόμιο, αλλά να επιστρέψεις από άλλο. Δοκιμάζοντας διαφορετικούς συνδυασμούς, μια που βρεθήκαμε να κανονίζουμε πραγματικά τελευταία στιγμή, καταλήξαμε να πετάξουμε στη Μπολόνια, και να επιστρέψουμε από Μπέργκαμο (Μιλάνο), κάτι που μας συνέφερε πολύ περισσότερο από το εισιτήριο μετ' επιστροφής.

Travel Tip: Συνδυάζω διαφορετικά αεροδρόμια για το ταξίδι και την επιστροφή. Αν μπορώ, ταξιδεύω προς το τέλος της σαιζόν!



Φυσικά, υπάρχουν πάντα οι επιλογές του καραβιού και του αυτοκινήτου, μια που η διπλανή μας χώρα είναι εύκολα προσβάσιμη και με τους δύο τρόπους. Και οι δύο αυτές επιλογές, όμως, χρειάζονται περισσότερο χρόνο και, συνήθως, ανεβάζουν αισθητά το κόστος, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι δυνατόν να βρούμε αεροπορικά που ξεκινούν από 29 ευρώ ανά άτομο ανά πτήση στις οικονομικές εταιρίες!

Πού μένω

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να αποφασίσουμε αν θα έχουμε αυτοκίνητο. Σε μία περιοχή σαν κι αυτή, συμφέρει πραγματικά η ενοικίαση, μια που θα μας χαρίσει μεγάλη ελευθερία κινήσεων και θα μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της περιοχής χωρίς τους περιορισμούς που δημιουργεί η συγκοινωνία. (Το αυτοκίνητο έχει πολλά ακόμη πλεονεκτήματα που θα συζητήσουμε σε ένα δικό του άρθρο!) Εάν το επιλέξουμε, ένα πολύ καλό πρόγραμμα ξεκινάει από την όμορφη μεσαιωνική πόλη της Μπολόνια.



Η Μπολόνια είναι μια πολύ ξεχωριστή πόλη με τεράστια ιστορία και το μεγαλύτερο διατηρημένο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο μετά τη Βενετία. Η μεσαιωνική πόλη των δεκάδων πύργων διαθέτει το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης, με μία αίθουσα ιατρικής που αξίζει τον κόπο να επισκεφτούν ακόμα και τα μικρότερα παιδιά και να μάθουν με πόσο κόπο η επιστήμη έχει φτάσει ως εδώ. Προσφέρεται για υπέροχες περιηγήσεις στους πεζοδρόμους και τις στοές, έχει επιλογές για πολύ καλό φαγητό και είναι εξαιρετικά ασφαλής για τα παιδιά που μπορούν να παίξουν στις πλατείες άφοβα.

Είναι μια πολύ καλή επιλογή μια που το καλοκαίρι είναι και ιδιαίτερα οικονομική. Ο κόσμος του ιταλικού Βορρά κατευθύνεται τους καλοκαιρινούς μήνες προς τη θάλασσα και η πολή μένει ανοιχτή για εξερεύνηση! Η θέση της επίσης την καθιστά ιδανική βάση για εξορμήσεις στις κοντινές γοητευτικές πόλεις του ιταλικού βορρά, όπως η Ραβέννα, η Πάρμα και η Μοδένα. Και φυσικά, μην ξεχνάμε το Μαρανέλλο όπου βρίσκεται η έδρα, το εργοστάσιο και το μουσείο της Φερράρι, ένα αξιοθέατο που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!


O Ένζο Φεράρρι
Η Ραβέννα, η πόλη με τα ψηφιδωτά



















Φυσικά είναι οικονομικότερο να μείνουμε εκτός ιστορικού κέντρου και πολύ πιο βολικό, μια που μεγάλο μέρος της Μπολόνια είναι πεζοδρομημένο. Μια καλή επιλογή είναι το Hotel Cosmopolitan Bolognia - μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείται το link μας για 10% έκπτωση στην κράτησή σας!

Travel Tip: Στις μεσαιωνικές πόλεις το ιστορικό κέντρο είναι δύσκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο και αισθητά ακριβότερο. Προτιμούμε να μείνουμε έξω από την πόλη. Μια έρευνα αγοράς στα παρκινγκ πάντα αποδίδει!


Επόμενη στάση

Μετά τις πρώτες δύο μέρες, μπορούμε να κινηθούμε προς τα νότια και να επισκεφτούμε ένα από τα μικρά αυτόνομα κρατίδια της Ιταλίας, τον Άγιο Μαρίνο. Μία χώρα χτισμένη ολόγυρα σε ένα λόφο που καταλήγει στην καστροπολιτεία της κορυφής, μια μοναδική εμπειρία και μια θέα που θα θυμόμαστε όλη μας τη ζωή. Ο Άγιος Μαρίνος είναι αισθητά πιο κοσμοπολίτικος και ακριβότερος από την υπόλοιπη περιοχή, αξίζει τον κόπο όμως να τον επισκεφτούμε έστω για λίγες ώρες και να δώσουμε την ευκαιρία στην πιτσιρικάδα να εξαντλήσουν τη φαντασία τους παίζοντας ανάμεσα στις μεσαιωνικές πέτρες, να σκαρφαλώσουν στις πολεμίστρες και τα κανόνια.



Αμέσως μετά, μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και κινούμαστε βόρεια προς τη Βερόνα. Η Βερόνα την πρώτη φορά που πήγαμε ήταν μια πραγματική αποκάλυψη! Μιλάμε για μία πανέμορφη πόλη, πολύ τουριστική βέβαια, αλλά με το μεγαλύτερο κομμάτι πεζοδρομημένο. Μπορείς να κινηθείς σχετικά εύκολα, χωρίς το φόβο της κίνησης αλλά φυσικά, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τον κόσμο που κατακλύζει τα στενά! Έχει ανοιχτές αγορές, όμορφες εκκλησίες, μια καταπληκτική αρένα στην Piazza Bra που φημίζεται για της μεγαλόπνοες οπερατικές παραστάσεις. Και φυσικά, έχει μια gelateria (παγωτατζίδικο) σε κάθε γωνιά! Ας μην ξεχνάμε ότι η Ιταλία είναι διάσημη για τα ασύγκριτα παγωτά της!



Είναι σίγουρο ότι η Βερόνα θα σας ενθουσιάσει, ακόμα και το σικέ και υπερβολικά εξεζητημένο "μπαλκόνι της Ιουλιέτας" που δεν μπορεί να αποπνεύσει ιδιαίτερο ρομαντισμό, δεδομένου ότι είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο! Παρ' όλ' αυτά, η πόλη που αποτέλεσε, εκ των υστέρων βέβαια, το σκηνικό για το φημισμένο σεξπηρικό δράμα, έχει μια ατμόσφαιρα εξαιρετικά φιλόξενη που αποπνέει τέχνη και αισθητική. Και έχει και μια Piazza delle Herbe που θα σας μείνει αξέχαστη!

Όπως πάντα, το κέντρο της πόλης είναι αρκετά ακριβότερο για διαμονή ειδικά αν θέλουμε να αποφύγουμε παλιά κτίρια. Αν έχουμε το αυτοκίνητο, έχουμε και την επιλογή να μείνουμε προς τα έξω, σε καλύτερες αλλά και πιο προσιτές επιλογές. Μια εξαιρετική επιλογή για οικογένεια είναι το Verona b&b , 15 λεπτά από το κέντρο, με δωρεάν ιδιωτικό πάρκινγκ και υπέροχη οικοδέσποινα!


Οι τελευταίες δύο μέρες στην περιοχή περιλαμβάνουν, τι άλλο; Τη λίμνη! Η περιήγηση στη λίμνη Γκάρντα μπορεί να συμπεριλάβει πολλά διαφορετικά ερεθίσματα και μέρη που αξίζει να επισκεφτείς. Εμείς προτείνουμε τα δύο καλύτερα κατά την άποψή μας: Το θεματικό πάρκο της Gardaland και το μοναδικό Sirmione, τη μεσαιωνική καστρόπολη χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στη λίμνη.

Η Gardaland (εξερευνήστε την πριν την επισκεφτείτε χάρη στα Google Maps εδώ!) είναι ένα τεράστιο και ανεξάντλητο θεματικό πάρκο που συναγωνίζεται επάξια τη Eurodisney και για πολλούς την ξεπερνά. Κατατάσσεται στα πέντε καλύτερα θεματικά πάρκα του κόσμου. Το κανονικό ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει 41 ευρώ για τους ενήλικες και 36 για τα παιδιά, ενώ τα μικρότερα παιδιά με ύψος κάτω από ένα μέτρο μπαίνουν δωρεάν (κυρίως γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε όλα τα rides). Το εισιτήριο εξασφαλίζει απεριόριστη πρόσβαση αλλά δε συμπεριλαμβάνει φαγητό.

Travel Tip: Αν κλείσετε το εισιτήριο της Gardaland διαδικτυακά και το πληρώσετε τουλάχιστον 7 μέρες πριν την επίσκεψη, το παίρνετε σε μειωμένη τιμή - για μια τετραμελή οικογένεια κερδίζετε 18 ευρώ!


Το Sirmione είναι μια εμπειρία που αξίζει να την έχεις ζήσει! Φτάνεις με αυτοκίνητο, μετά από ένα σύντομο εφιάλτη κίνησης, μέχρι έξω από τις πύλες της καστρόπολης. Από κει και πέρα κυκλοφορείς και πάλι άφοβα στο εντελώς πεζοδρομημένο χωριό (αν εξαιρέσεις τα δημοτικά οχήματα που επίσης είναι εμπειρία στην Ιταλία!).


Μπορείς να φας σε κάποια ταβέρνα δίπλα στη λίμνη, ή να επιλέξεις την πολύ οικονομική αλλά και ενδιαφέρουσα λύση των καντίνων με φαγητά από διάφορες χώρες που είναι στημένες με τραπέζια ανάμεσα κατα μήκος του παραλίμνιου δρόμου! Μπορείς να ψωνίσεις μαγιώ, παρεό, ή αναμνηστικά στα άπειρα μικρά ή μεγαλύτερα μαγαζιά. Μπορείς ακόμα να κάνεις μπάνιο στις παραλίες και να βουτήξεις από τις αποβάθρες!






















Πέρα από το Sirmione, η περιοχή γενικά είναι πανέμορφη και άκρως καλοκαιρινή. Και επειδή είναι εύκολα προσβάσιμη, είναι αγαπημένος προορισμός για οικογένειες από όλη την Κεντρική Ευρώπη που κατεβαίνουν στα τεράστια οργανωμένα κάμπινγκ για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Τι λέτε; Είναι μια καλή εποχή για να σχεδιάσετε την επίσκεψή σας! Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το link μας για να κάνετε την κράτηση στο ξενοδοχείο σας! Και ως τότε:


No comments:

Post a Comment

Tell us what you think!