The Crazy Family Blog

It's a big wide world out there. We know that life flows like a river and time waits for no one. We want to keep going as long and as far as we can take it. It takes a lot of work to plan a trip, not to mention a trip for a family of five, not to mention a family with twin 7-year-olds and a teenager! So we decided to share some of our experiences and hopefully, inspire someone out there to take their big, lovely family on a trip! So follow us around the world!








The city of Kastoria in Northern Greece, photograph taken from the hill of Profitis Ilias


Συννεφιασμένη Καστοριά από ψηλά


Όσοι κατάγονται από ή ζουν στη Δυτική Μακεδονία έχουν παραδοσιακά στο μυαλό τους την Καστοριά σαν μια από τις πιο όμορφες πόλεις της περιοχής και σίγουρα, την πιο αρχοντική. Η Κοζάνη είναι δραστήρια και πολύβουη, η Φλώρινα έχει τον πιο όμορφο χειμώνα (πραγματικά αυτή η πόλη μεταμορφώνεται με το χιόνι), τα Γρεβενά έχουν τα πιο διάσημα γεφύρια. Αλλά η Καστοριά είναι μια πραγματική αρχόντισσα χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στη λίμνη Ορεστιάδα.


Η Καστοριά είναι επίσης μια πόλη που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη χάρη στο εμπόριο γουναρικών και τις μεγάλες εξαγωγές στη Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τα σημάδια αυτής της εξαιρετικής οικονομικής ευμάρειας είναι ακόμη ορατά στην αρχιτεκτονική αλλά και την κουλτούρα των κατοίκων της πόλης, αν και οι πραγματικά εύρωστες εποχές έχουν πια περάσει. Πάντως, ακόμα και σήμερα το πλήθος των μαγαζιών που εμπορεύονται, κατασκευάζουν ή επισκευάζουν προϊόντα γούνας εντυπωσιάζει, μαζί με το γεγονός ότι πολλές ταμπέλες είναι γραμμένες και στα ρωσικά!
Αυτό άλλωστε είναι και το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης, μια που ο δρόμος που συνδέει την πόλη με την Εγνατία οδό είναι πραγματικά γεμάτος από βιοτεχνίες γουναρικών.


Πώς θα πάω;

Για πολλά χρόνια, ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τους επισκέπτες της πόλης ήταν η δυσκολία πρόσβασης. Ο δρόμος που τη συνέδεε με την Κοζάνη και τη Φλώρινα, και κατ' επέκταση με τη Θεσσαλονίκη, ήταν επικίνδυνος και γεμάτος στροφές, παρόλο που η διαδρομή ήταν και είναι εξαιρετικά όμορφη και γραφική. Το χειμώνα, είδικα, το ταξίδι γινόταν από πολύ δύσκολο έως αδύνατον αρκετά συχνά. Όλα αυτά έχουν λυθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία όταν ένας από τους κάθετους άξονες της Εγνατίας οδού έκανε την πρόσβαση στην Καστοριά εύκολη και γρήγορη. Τώρα πια, η πόλη απέχει από τη Θεσσαλονίκη 190 χιλιόμετρα (περίπου δύο ώρες) και 485 χιλιόμετρα από την Αθήνα (περίπου 5 ώρες). Φυσικά, υπάρχει αεροδρόμιο αλλά και υπεραστικά ΚΤΕΛ.

Τι θα δω;

Η σωστή ερώτηση είναι τι θα πρωτοδείς! Η Καστοριά δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά συγκριτικά με το μέγεθός της, έχει πραγματικά πολλές ομορφιές και απολαύσεις να προσφέρει. Και ένα από τα πρώτα πραγματικά συγκλονιστικά στοιχεία είναι ο αριθμός των Βυζαντινών εκκλησιών της. Περίπου 80 εκκλησίες και εκκλησάκια με σπάνιες τοιχογραφίες, εικόνες που όμοιες βρίσκεις μόνο στο Άγιον Όρος και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική στολίζουν τις γωνιές των δρόμων και τις στενές πλατείες. Μερικές φορές μάλιστα, τα Βυζαντινά εκκλησάκια είναι χτισμένα κυριολεκτικά μέσα στις αυλές των σπιτιών!



Ίσως η πιο γνωστή και πιο συγκλονιστική τέτοια εκκλησία είναι η Παναγία η Μαυριώτισσα, ένα μοναστήρι χτισμένο το 1082 μ.Χ. μέσα σε ένα βράχο. Είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την πόλη Πάσχα, και δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε την κατάνυξη και το δέος που νιώθεις όταν επισκέπτεσαι τη Μαυριώτισσα γεμάτη με κόσμο όλων των ηλικιών που προσεύχεται υπό το χαμηλό φως των κεριών, που είναι και το μόνο φως που υπάρχει εκεί.


Οι επιλογές είναι προφανώς πάρα πολλές, συμπεριλαμβανομένης και της Μητροπολιτικής εκκλησίας, αλλα μία ακόμα εκκλησία που θεωρούμε ότι δεν πρέπει να χάσετε είναι ο Προφήτης Ηλίας ψηλά στο λόφο πάνω στον οποίο είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η πόλη. Η θέα είναι απερίγραπτη, βλέπεις και τις δύο πλευρές της πόλης, που έχει αναπτυχθεί περιμετρικά του λόφου, και ο καφές ή ο χυμός που θα πιεις εκεί πάνω θα σου μείνει αξέχαστος. Και έξτρα δώρο για τους μικρούς μας συνταξιδιώτες, κοντά στην εκκλησία υπάρχει χώρος όπου φυλάσσονται μικρά ελαφάκια!
The church of Profitis Ilias in Kastoria, Northern Greece


Ο Προφήτης Ηλίας - προστάτης της πόλης από ψηλά

Ένα άλλο αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσετε, είναι ο νεολιθικός λιμναίος οικισμός στο Δισπηλιό. Πολύ οργανωμένο μνημείο αφιερωμένο στους πρώτους κατοίκους της περιοχής τη νεολιθική περίοδο, βασισμένο σε ευρήματα μέσα και γύρω από τη λίμνη. Εξαιρετικά διαμορφωμένο με αναπαραστάσεις της πραγματικής καθημερινότητας, θα μάθετε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τη ζωή στην περιοχή, και οι μικροί θα ξετρελαθούν με τα αυθεντικά αντικείμενα και καλύβια!
Photo of two children with a statue of a prehistoric man in a reproduction of a neolithic cave pretending to cook



Μαγειρεύοντας με προϊστορικούς ανθρώπους!

Η αγάπη μας για τα ενυδρεία είναι γνωστή για όποιον μας παρακολουθεί στο Instagram ή στο Facebook, και στην Καστοριά βρήκαμε το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων. Φιλικές χελώνες, εντυπωσιακά χέλια, τεράστια γριβάδια και τρομακτικές τούρνες με κοφτερά δόντια έκλεψαν τις εντυπώσεις και οι μικροί μας ειδικά πέρασαν την περισσότερη ώρα με τα μούτρα κολλημένα στις γυάλινες προθήκες!


photo of sweet water turtles in an aquarium tank


Παρέα με τις παιχνιδιάρικες χελώνες!


Η πόλη αυτή δεν εξαντλείται έτσι εύκολα. Τι θα 'λεγες για ένα σπήλαιο κρυμμένο στη μέση του παραλίμνιου δρόμου, μιας από τις πιο όμορφες διαδρομές που μπορείς να κάνεις σε πόλη με λίμνη; Το Σπήλαιο του Δράκου έμεινε γνωστό με αυτό το όνομα από την αρχαιότητα ακόμη όταν, σύμφωνα με πηγές, οι λαοί που κατοικούσαν στο λόφο άρχισαν να ακούν δυνατούς τρομακτικούς βρυχηθμούς από μια τρύπα στο έδαφος. Πιθανολογείται ότι είχε πέσει μέσα στο σπήλαιο μία υπερμεγέθης προϊστορική αρκούδα που έβγαζε τις απόκοσμες κραυγές μέχρι που πέθανε από την πείνα. Αυτά και άλλα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα μάθαμε στην ξενάγηση ενός υπέροχου κυρίου που φανερά αγαπάει το σπήλαιο και θα σε κάνει να το αγαπήσεις κι εσύ!


photo of a beautiful greek woman walking on a road next to a lake



Βόλτα στον πανέμορφο παραλίμνιο δρόμο

Τα παραπάνω προτείνουμε οπωσδήποτε αν έχεις μικρά παιδιά. Σίγουρα, η επίσκεψη στην Καστοριά δεν τελειώνει εκεί. Από το λαογραφικό μουσείο μέχρι το Βυζαντινο, από τη βόλτα με τα οικογενειακά τετραπλά ποδήλατα μέχρι τη βαρκάδα, από το jogging στον παραλίμνιο δρόμο μέχρι την ορειβασία στο λόφο του Προφήτη Ηλία, η Καστοριά έχει κάτι για τον καθένα.

Τι θα φάω;

Θέλει και ρώτημα; Ψάρι! Απίστευτα πιάτα με γριβάδι, τον πεντανόστιμο βασιλιά της λίμνης. Αλλά και κρέας. Είσαι στη Δυτική Μακεδονία άλλωστε! Ένα είναι σίγουρο: δε θα πεινάσεις, χωρίς παρ' όλ' αυτά να ξοδευτείς. Εμείς τιμήσαμε τα ψητά στην Κρεατομουρμούρα και συναντήσαμε απίστευτη ποικιλία αλλά και ευγένεια! Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μη γευτούμε και την πιο γκουρμέ κουζίνα από τα γνωστά Γράδα.


Πού θα μείνω;

Κανένα θέμα. Θα κλείσεις στο Calma Hotel and Spa. Μικρή απόσταση από την πόλη, αμέσως μετά το προάστιο της Χλόης. Υπέροχος χώρος, υπέροχοι άνθρωποι, παραδοσιακή μακεδονίτικη φιλοξενία σε ένα σούπερ μοντέρνο πολυτελές ξενοδοχείο που δε θα σου κοστίσει όσο νομίζεις. Κι αν θες να κοστίσει ακόμη λιγότερο, χρησιμοποίησε τον κωδικό μας στο Booking για 10% έκπτωση σε κάθε κράτηση που σου επιστρέφεται στην κάρτα σου μόλις γυρίσεις!







Πότε θα πάω;

Όλο το χρόνο έχεις κάτι να δεις και να κάνεις στην Καστοριά. Η άνοιξη και η αρχή του καλοκαιριού είναι μάλλον η ιδανικότερη εποχή για να τα κάνεις όλα. Αν βέβαια σου αρέσει το διαφορετικό και το απρόβλεπτο, πήγαινε κατακαλόκαιρο για δροσερές πεζοπορίες στα γύρω βουνά, Canoe Kayak και ανέλπιστες βουτιές στη λίμνη. Μην ξεχνάς το River Party στο Νεστόριο, το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός του καλοκαιριού. Τι δεν έχεις ακούσει γι' αυτό; Γρήγορα κανόνισε να πας του χρόνου! Αν πάλι ο χειμώνας σε ενθουσιάζει περισσότερο, πήγαινε τουλάχιστον τα Χριστούγεννα. Φώτα, τζάκια, ζεστό νόστιμο φαγητό, και φυσικά, τα Ραγκουτσάρια, το καστοριανό καρναβάλι που ξεσηκώνει ολόκληρη την περιοχή στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου, το μοναδικό καρναβάλι στην Ελλάδα που γίνεται Χριστούγεννα!


Ψήθηκες; Μόνος/η ή με παρέα, με παιδιά ή χωρίς, χειμώνα ή καλοκαίρι, η Καστοριά είναι μια εύκολη και εξαιρετικά ευέλικτη απόδραση. Και όποτε και να πας, μην ξεχνάς...


A photo of Greek travel bloggers Crazy Family Travellers


No comments:

Post a Comment

Tell us what you think!