The Crazy Family Blog

It's a big wide world out there. We know that life flows like a river and time waits for no one. We want to keep going as long and as far as we can take it. It takes a lot of work to plan a trip, not to mention a trip for a family of five, not to mention a family with twin 7-year-olds and a teenager! So we decided to share some of our experiences and hopefully, inspire someone out there to take their big, lovely family on a trip! So follow us around the world!


Στο Παρίσι ... με παιδιά!


Στο μυαλό των περισσοτέρων η πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι άπιαστο όνειρο λόγω του υψηλού της κόστους διαβίωσης. Αστικός μύθος; Περίπου… Η αλήθεια είναι ότι το Παρίσι είναι μακράν η πόλη με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης στη Γαλλία… Είναι όμως και μία από τις ομορφότερες πόλεις στον πλανήτη, οπότε αξίζει πραγματικά η επίσκεψη γιατί πρόκειται για εμπειρία ζωής!
Γίνεται λοιπόν το Παρίσι με παιδιά; Φυσικά και γίνεται με κάποιες προσαρμογές φυσικά, και σε αυτό που έχουμε ονειρευτεί σχετικά με την πόλη του Φωτός και στην ηλικία των παιδιών μας.

Πότε να πάω;

Παρόλο που το γκρι του πάει πολύ, το μπλε του αυγουστιάτικου
ουρανού είναι πραγματικά μαγικό!

Έχοντας την τύχη να έχω επισκεφτεί την πόλη αμέτρητες φορές και σε όλες τις εποχές, έχω να σας πω ότι σίγουρα το off-season βοηθάει… Αποφύγετε λοιπόν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα (σε περίπτωση που το καθολικό συμπίπτει με το ορθόδοξο, αλλιώς είναι μία εξαιρετική ευκαιρία), τον Ιούλιο και τα 3ημερα, 4ημερα που βγάζουν μάτι! Προτιμήστε το φθινόπωρο, τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, ενώ  μια εξαιρετική ευκαιρία είναι να ταξιδέψετε τον Αύγουστο που οι Παριζιάνοι πηγαίνουν διακοπές οπότε το κόστος πέφτει και όλα γίνονται πιο εύκολα (ειδικά το παρκάρισμα σε περίπτωση που κινείστε με αυτοκίνητο).


Πόσες μέρες να μείνω;


Για πάντα είναι η προφανής απάντηση αλλά σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν προβλέψτε κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον τέσσερις διανυκτερεύσεις  για να πείτε ότι προλάβατε να πάρετε μια ιδέα από την πόλη των Φώτων και δεδομένου του γεγονότος ότι η μία μέρα θα είναι σίγουρα αφιερωμένη στον απόλυτο παιδικό προορισμό , την Eurodisney!


Πώς θα φτάσω;


Αποφύγετε τις απευθείας πτήσεις στο Charles de Gaulle και προτιμήστε μικρότερα περιφερικά αεροδρόμια όπως αυτό το Beauvais στο οποίο θα βρείτε συχνά εισιτήρια από Θεσσαλονίκη που ξεκινούν από 23 ευρώ! Μία εναλλακτική προσέγγιση είναι να πάτε στο Παρίσι μέσω Βρυξελλών. Οι πτήσεις για το Charleroi, το μικρό αεροδρόμιο των Βρυξελλών είναι καθημερινές και πολύ φθηνές.  Από εκεί μπορείτε να νοικιάσετε αμάξι (το οποίο είναι η οικονομικότερη λύση και η ευκολότερη με τα παιδιά) και σε τρεις ώρες θα βρίσκεστε στο Παρίσι. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε λεωφορείο (4,5 ώρες) ή τρένο, το οποίο όμως είναι ακριβότερο. Προσοχή! Τις περισσότερες φορές μπορείτε να πετύχετε καλές ευκαιρίες συνδυάζοντας τις δύο αυτές εκδοχές, να πετάξετε πχ για Παρίσι και να επιστρέψετε από Βέλγιο!


Πού να μείνω;

Δυστυχώς  στο Παρίσι (όπως και σε άλλες μητροπόλεις) τείνει να υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στο κόστος των δωματίων και στις παροχές των ξενοδοχείων . Αποφύγετε λοιπόν τα φθηνά κεντρικά ξενοδοχεία γιατί σίγουρα θα βρεθείτε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις σχετικά με την τιμή ή την καθαριότητα. Προτιμήστε ξενοδοχεία απομακρυσμένα εντός βέβαια πάντα του περιφερειακού σε όποιο από τα 20 διαμερίσματα (arrondissements) επιθυμείτε. Αποφύγετε να βγείτε εκτός Περιφερειακού, όμως, γιατί και η πρόσβαση στο κέντρο γίνεται πιο δύσκολη και, σε κάποιες τουλάχιστον περιοχές, υπάρχει θέμα με την ασφάλεια. Προτιμήστε τα διαμερίσματα 8ο-9ο-10ο, τα οποία είναι αρκετά κοσμικά, το 3ο εάν θέλετε μια πιο εναλλακτική και μοντέρνα γειτονιά και το 11ο αν σας ενδιαφέρει η νυχτερινή ζωή σε μια πιο πολυπολιτισμική και νεανική γειτονιά!

Οι παριζιάνοι αράζουν στον ήλιο σε κάθε ευκαιρία!

Τα ξενοδοχεία Ibis είναι πάντα μια ωραία επιλογή για τις οικογένειες αφού είναι καθαρά  και σε λογικές τιμές με τις minimum παροχές βέβαια. Ανεπιφύλακτα θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε την Αirbnb για το Παρίσι αφού μπορείτε να βρείτε πραγματικά διαμάντια στην πλατφόρμα σε πολύ λογικές τιμές για ζευγάρι με παιδί ή παιδιά, αλλά και δύο οικογένειες! Ο,τι  και να επιλέξετε, αν σε κάποια λογική απόσταση έχετε σταθμό metro, μην ανησυχείτε για τίποτα! Το Παρίσι έχει υπέροχο δίκτυο συγκοινωνιών, περπατιέται και μέσα σε μισή ώρα μπορείτε να βρεθείτε οπουδήποτε θελήσετε! 

Bonus Tip: δεν αξίζει πραγματικά τον κόπο και τα χρήματα να κλείσετε πρωινό, αφού σε κάθε γωνία της πόλης θα βρείτε boulangeries-pâtisseries που προσφέρουν απίθανες επιλογές για πρωινό ή και μεσημεριανό όπως θα δείτε παρακάτω!


Πού να φάω;


Οπουδήποτε τρώνε οι Γάλλοι! Αποφύγετε τις τουριστικές επιλογές και τα κεντρικά σημεία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φάτε πάνω στα Champs-Elysees, ενώ προχωρώντας μερικούς δρόμους πιο πέρα μπορείτε να βρείτε ένα συμπαθέστατο bistro! Η αλήθεια είναι ότι αν αποφασίσετε να κάτσετε σε εστιατόριο στο Παρίσι θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι θα πληρώσετε πολλά! Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα συνοικιακά bistro στα οποία μπορείτε να φάτε πολύ πιο οικονομικά ή τις γνωστές σε όλους αλυσίδες οι οποίες έχουν τις ίδιες τιμές με την Ελλάδα. 
Παραδοσιακός λογαριασμός στη λαδόκολλα
στο ανυπέρβλητο Bouillon-Chartier!

Μην παραλείψετε να φάτε τουλάχιστον μία φορά στο Bouillon-Chartier, το οποίο είναι ένα παραδοσιακό εστιατόριο-σουπάδικο όπου έτρωγαν εργάτες στις αρχές του αιώνα! Μπορείτε να απολαύσετε αυθεντική γαλλική κουζίνα σε τιμές πολύ χαμηλές και σε ένα περιβάλλον εποχής! Βέβαια η καλύτερη επιλογή είναι να μπείτε στους παραδεισένιους φούρνους της πόλης που μοσχοβολάνε βούτυρο από μακριά και πολύ φθηνά να αφήσετε τα μικρά να διαλέξουν αλμυρά και γλυκά κρουασάν, μπαγκέτες με τυριά και αλλαντικά πρώτης ποιότητας αλλά κρέπες όλων των ειδών! Είναι βέβαιο ότι στη Γαλλία όσο και να περπατήσετε, πιο αδύνατοι δεν πρόκειται να γυρίσετε!


Πού να πάω και τι να δω;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση διαφέρει ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός και με την ηλικία των παιδιών που έχει μαζί του. Καμιά συμβουλή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική έρευνα: ανοίξτε οδηγούς, διαβάστε ταξιδιωτικά sites, ρωτήστε φίλους ή και εμάς στέλνοντας mail και μπορούμε να κατευθύνουμε τον καθένα ξεχωριστά ανάλογα με το γούστο και τις ημέρες που έχει στη διάθεσή του. Παρ’όλα αυτά έχοντας γυρίσει το Παρίσι όσο λίγοι σε όλες του τις εποχές ή τις εκδοχές έχουμε να προτείνουμε τα παρακάτω:

 Περπατήστε!!!!

Το Παρίσι είναι μια ξεχωριστή, ανοιχτή γκαλερί τέχνης. Δεν χρειάζεται να μπείτε στα μουσεία του αν τα παιδιά δεν θέλουν ή εσείς θέλετε να μειώσετε τα έξοδα. Είναι μία τόσο όμορφη και αρχιτεκτονικά άρτια πόλη που δεν θα σας αφήσει να βαρεθείτε στιγμή! Μέσα από εξαιρετικές διαδρομές μπορείτε χωρίς κανένα κόστος να απολαύσετε τις χαρακτηριστικές hausmanniennes πολυκατοικίες, τις καταπληκτικές πλατείες όπως την Place de la Concorde και την Place des Vosges, να θαυμάσετε εξωτερικά υπέροχα κτίρια όπως την Opéra Garnier, το Λούβρο με την Πυραμίδα του και να αμολήσετε τα  μικρά με τις ώρες να απολαύσουν παιχνίδι στους τεράστιους κήπους της πόλης (Jardin des Tuilleries, Jardin du Luxembourg, Parc Monceau) τρώγοντας κρέπες ή παγωτά. 

Το επιβλητικό Λούβρο είναι εντυπωσιακό μέσα και έξω. 

Εξάλλου μιλάμε για την πόλη που έχει εφεύρει ένα ιδιαίτερο όρο ειδικά για αυτή την δραστηριότητα: flânerie ονομάζουν οι Γάλλοι την άσκοπη βόλτα στην πόλη, χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, χαζεύοντας τον κόσμο, απολαμβάνοντας την ομορφιά και ρουφώντας τα αρώματα του καφέ και του φρέσκου βουτύρου που παραμονεύουν στη γωνία του επόμενου δρόμου. Και μόλις οι μικροί κουραστούν και αρχίσουν την γκρίνια είναι βέβαιο ότι μπορείτε να τους καλοπιάσετε με μία κρέπα (au nutella τη ζητάμε, γιατί au chocolat οι Γάλλοι θα σας την σερβίρουν με λιωμένη σοκολάτα υγείας), με μερικά χρωματιστά macarons με διάφορα αρώματα ή με ένα παγωτό από το Berthillon.

Ποτέ δεν εξαντλούνται οι διαφορετικές γεύσεις των παριζιά-
νικων macaron!


Μην αντισταθείτε στα κλισέ!

Υπάρχουν μερικές δραστηριότητες που όσο κλισέ κι αν είναι δεν μπορείτε και δεν πρέπει να τις αποφύγετε:

Ανεβείτε στον Πύργο του Άïφελ και η θέα θα σας κόψει την ανάσα! Για να φτάσετε πάρτε τη γραμμή 6 ή 9 του μετρό, κατεβείτε στη στάση Trocadero, ακολουθήστε τον κόσμο και αυτό που θα αντικρύσετε θα το θυμάστε για πάντα!




Πάτε να δείτε την Παναγία των Παρισίων ακόμη και πληγωμένη με τις σκαλωσιές μετά την καταστροφική φωτιά και θα καταλάβετε γιατί χιλιάδες κόσμου σοκαρίστηκαν και έκλαιγαν με αναφιλητά βλέποντας ζωντανά αυτό το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς να καταστρέφεται…


Κάντε βόλτα με τα περίφημα bateaux-mouches (τα καραβάκια του Σηκουάνα) κατά προτίμηση λίγο πριν το σούρουπο και θα καταλάβετε γιατί λέγεται πόλη του Φωτός.






Η εμβληματική Sacre Coeur στέκεται
περήφανα στην κορυφή του λόφου της
Μονμάρτης

Ανηφορήστε μέχρι την Μονμάρτη με τα καφέ, τους ζωγράφους, τις brasseries και τις γκαλερί τέχνης. Αγνοήστε τις ορδές τουριστών και ανάλογα με την εποχή απολαύστε μια ζεστή κρεμμυδόσουπα, ένα ποτήρι κρασί, μία κρέπα ή ένα «βρώμικο» φαλάφελ ή burgers.









Μικρή αλλά... χαρακτηριστική λεπτομέρεια!

Πάτε στις Βερσαλλίες. Όχι πραγματικά… Πάτε στις Βερσαλλίες για να καταλάβετε γιατί αποτελούσαν το απόλυτο σημείο χλιδής και φθόνου για όλη την αριστοκρατία της Γηραιάς Ηπείρου!





Μπείτε στις Galleries Lafayette όχι απαραίτητα για να ψωνίσετε αν δεν το θέλετε ή δεν έχετε το απαραίτητο budget, αλλά για να θαυμάσετε το απερίγραπτο εσωτερικό του κτηρίου και τη θέα στην Opéra Garnier από το roofgarden του πολυκαταστήματος!



Το Esplanade που κατηφορίζει από την εκκλησία της Sacre Coeur
είναι από τις πιο όμορφες βόλτες που μπορείς να κάνεις.





Αράξτε οπωσδήποτε σε ένα πάρκο. Διαλέξτε ανάμεσα στο Jardin des Tuilleries, στο Jardin du Luxembourg, στο Parc Monceau, στο Canal St Martin ή στο Parc des Buttes Chaumont και περάστε λίγες ώρες στα γρασίδια με ένα μπουκάλι Cabernet d’Anjou rosé, μερικές μπαγκέτες, ένα (ή και παραπάνω) από τα εκατοντάδες γαλλικά τυριά και jambon!








Σπάστε τα κλισέ κάνοντας κάτι διαφορετικό!



  • Επισκεφτείτε ένα νεκροταφείο! Το Père Lachaise είναι ένα ανοιχτό μουσείο-πάρκο, όπου τα μικρά θα βολτάρουν χαζεύοντας και εσείς θα ακολουθήσετε δεκάδες άλλους τουρίστες σε ένα ιδιότυπο τύπο «προσκυνήματος» όπου θα θαυμάσετε τα υπέροχα ταφικά μνημεία των Chopin, Οscar Wilde, Edith Piaf, Jim Morrison, Yves Montand, Molière, Rossini.

  • Πάτε μία επίσκεψη στους Υπονόμους και ανακαλύψτε μία πόλη κάτω από την πόλη με δρόμους και ιστορία αιώνων!!! Μην ανησυχείτε, δε μυρίζει ούτε είναι επικίνδυνο για τους μικρούς μας φίλους!!
  • Τους ανοιξιάτικους μήνες πάτε στο Πάρκο Αστερίξ, ένα τεράστιο θεματικό πάρκο με απίστευτα τρενάκια και περιηγηθείτε στο γαλατικό χωριό των παιδικών μας χρόνων ενώ τα μικρά θα σας παρακαλούν για μια ακόμα φωτογραφία με τον Οβελίξ που δέρνει έναν άτυχο Ρωμαίο λεγεωνάριο!

  • Επισκεφθείτε τις κατακόμβες, το αχανές δίκτυο εγκαταλελειμμένων στοών ορυχείων κάτω από την πόλη που χρησιμοποιείται αιώνες τώρα ως οστεοφυλάκιο. Ένα μικρό τμήμα είναι σήμερα ανοιχτό στους επισκέπτες και ακόμα και αν δεν ενδείκνυται για τους πολύ μικρούς, οι έφηβοι της παρέας θα νιώσουν ότι πρωταγωνιστούν σε χολυγουντιανό θρίλερ!

Το Παρίσι είναι μια πόλη συνώνυμη με το φως, τον έρωτα, τη μουσική, τη μόδα, το φαγητό, την τέχνη, τα γράμματα. Για τον καθένα έχει και ένα άλλο πρόσωπο και κάθε φορά που την επισκέπτεσαι γίνεται και καλύτερη! Ανεξάντλητος προορισμός, και κυρίως, εύκολος και ασφαλής με παιδιά. Γνώμη μας: ακολουθήστε τις συμβουλές μας και ξεκινήστε να οργανώνετε ένα ταξίδι σε μια μαγική πόλη που, αν είναι το πρώτο, σίγουρα δε θα είναι το τελευταίο. Κι αν έχετε ξαναπάει, θα το ανακαλύψετε ξανά! Μέχρι τότε...


2 comments:

  1. Περιεκτικότατος οδηγός για την επίσκεψη μας στο Παρίσι!
    Συγχαρητήρια!

    ReplyDelete
  2. Η μεγαλύτερη χαρά μας είναι να βοηθάμε τους ταξιδιώτες να δημιουργήσουν εμπειρίες στα μέρη που επισκεπτονται! Το Παρίσι άλλωστε είναι το μέρος που ξεκίνησαν όλα για μας!

    ReplyDelete

Tell us what you think!