The Crazy Family Blog

It's a big wide world out there. We know that life flows like a river and time waits for no one. We want to keep going as long and as far as we can take it. It takes a lot of work to plan a trip, not to mention a trip for a family of five, not to mention a family with twin 7-year-olds and a teenager! So we decided to share some of our experiences and hopefully, inspire someone out there to take their big, lovely family on a trip! So follow us around the world!





Μια από τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει μια οικογένεια που ταξιδεύει είναι αν θα χρησιμοποιήσουν μέσα μεταφοράς ή αν θα συνέφερε περισσότερο να νοικιάσουν αυτοκίνητο. Με βάση τη δική μας εμπειρία, το αυτοκίνητο λύνει συνήθως περισσότερα προβλήματα απ' όσα δημιουργεί. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πολύ οργανωμένα και αποτελεσματικά, αλλά μπορεί να μη φαίνεται έτσι όταν ταξιδεύει μια μεγάλη οικογένεια. Αξίζει λοιπόν να εξετάσουμε τα πιο συνηθισμένα επιχειρήματα να ΜΗΝ νοικιάσουμε αυτοκίνητο για να πάρουμε μια σωστή απόφαση!




1. Ανεβάζει τον προϋπολογισμό του ταξιδιού 

Αυτό είναι μάλλον το πιο συνηθισμένο επιχείρημα κατά της ενοικίασης και φυσικά, είναι εντελώς βάσιμο. Αν προσθέσεις την τιμή του πάργκινγκ, που είναι απαραίτητο αν το ξενοδοχείο είναι σε κεντρική τοποθεσία, και σίγουρα αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στα έξοδα του ταξιδιού. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που πρέπει να σκεφτούμε. Για παράδειγμα, σκοπεύουμε να επισκεφτούμε ένα μόνο μέρος; Αν πρόκειται να επισκεφτούμε μια μεγάλη πόλη και να μείνουμε μόνο εκεί, τότε το αυτοκίνητο μπορει να μη βολεύει. Ουσιαστικά, θα το πληρώσουμε μόνο για τη μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο. Ακόμα κι έτσι, θα μπορούσε να συμφέρει βέβαια, αν για παράδειγμα η πτήση μας φτάνει πολύ αργά τη νύχτα ή  αν η απόσταση είναι μεγάλη και χρειάζονται πολλά μέσα μεταφοράς ή ένα πανάκριβο ταξί. Πιο συχνά όμως, το αυτοκίνητο είναι μάλλον εμπόδιο σε μια μεγάλη πόλη.

Αν όμως σχεδιάζετε να μετακινηθείτε λίγο, να κάνετε εκδρομές γύρω γύρω από την πόλη που μένετε, ή να επισκεφτείτε πάνω από μία πολή, τότε η ενοικίαση είναι η καλύτερη επιλογή. Σας δίνει απόλυτη ελευθερία κινήσεων και εγγυάται ότι θα δείτε όσο περισσότερα μέρη γίνεται. Δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τη διαδρομή που μας αρέσει, να κάνουμε στάσεις όσες και όπου θέλουμε, και να αναχωρήσουμε ή να επιστρέψουμε την ώρα που θέλουμε χωρίς περιορισμούς από δρομολόγια τρένων και λεωφορείων. Και ας σημειώσουμε ότι τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα είναι συνήθως πολύ οικονομικά μοντέλα, καινούρια και χαμηλής κατανάλωσης, ειδικά αν δεν ταξιδεύουμε με πολύ υψηλές ταχύτητες (το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να αποφύγουμε μια κλήση!).


2. Είναι ένα πρόσθετο άγχος 

Αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Το να οδηγείς νοικιασμένο αυτοκίνητο σημαίνει ότι προσέχεις τα όρια ταχύτητας και άλλους κανονισμούς κυκλοφορίας, πρέπει να βρίσκεις σωστά σημεία για παρκάρισμα, να προσέχεις ΠΑΡΑ πολύ να μην το γρατσουνίσεις (τι φρίκη!) και να ψάχνεις βενζινάδικα. Έχω πει πολλές φορές ότι το να οδηγείς σε μια άλλη χώρα είναι λίγο σαν να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα. Πέρα από το ότι κάποιες φορές πρέπει να οδηγήσεις στην άλλη πλευρά του δρόμου (παίρνει λίγο να το συνηθίσεις αυτο!), οι πινακίδες είναι διαφορετικές, τα όρια είναι διαφορετικά και υπάρχουν και πολλοί άγραφοι κανόνες οδικής συμπεριφοράς που οι ντόπιοι ξέρουν κι εσύ αγνοείς! Αλλά, όπως και με τη γλώσσα, παίρνει μια-δυο μέρες, και μετά αρχίζεις να ξεχνάς ότι είσαι σε ξένους δρόμους και αρχίζεις να αισθάνεσαι πολύ πιο άνετα!





Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τώρα πια έχουμε όλοι πρόσβαση σε εύκολο, γρήγορο και αξιόπιστο GPS. Το να προσπαθείς να οδηγήσεις σε ξένη χώρα ενώ ταυτόχρονα ο/η συνοδηγός έψαχνε με μανία το χάρτη ήταν ένας εφιάλτης που πολλοί προλάβαμε! Τώρα πια, αφήνεσαι στη φροντίδα της χαριτωμένης φωνούλας του GPS και θα σε πάει εκεί που θες!


3. Φοβάμαι ότι θα με γράψουν 


Το καταλαβαίνω. Και για να είμαι ειλικρινής, έχω πληρώσει τα προστιματάκια μου στο παρελθόν. Συνήθως φτάνουν με το ταχυδρομείο ένα με δύο μήνες αφού επιστρέψουμε, οπότε τουλάχιστον σε πειράζουν λιγότερο! Παρόλα αυτά, ένας γενικός κανόνας είναι: αν δεν είσαι σίγουρος/η, οδήγα πιο αργά από ότι θα έκανες συνήθως. Τσέκαρε πολλές φορές ότι επιτρέπεται το παρκάρισμα εκεί που το αφήνεις, αν δεν είσαι σε καθορισμένο πάρκινγκ. Και απόφυγε πάση θυσία το κέντρο στις μεσαιωνικές πόλεις! Χωρίς πλάκα, οδήγα προσεκτικά, πρόσεχε τη σήμανση και όλα θα πάνε καλά.


4. Υπάρχουν πολλές επιπλέον χρεώσεις 

'Οπως και με τα αεροπορικά εισιτήρια και τα δωμάτια ξενοδοχείων, υπάρχει τρόπος για όλα. Αλλά γι' αυτό είμαστε εδώ! Θα διαβάσετε έναν οδηγό βήμα προς βήμα σε άλλο ποστ, αλλά ορίστε μερικά γρήγορα κόλπα. Υπάρχουν ιστοσελίδες που λειτουργούν σαν μηχανές αναζήτησης-παύλα- διαμεσολαβητές ανάμεσα στον πελάτη και στην εταιρία ενοικίασης. Παίρνουν μερικές προσφορές για λογαριασμό των πελατών τους. Συνήθως προσφέρουν πολύ δελεαστικές τιμές, αλλά είναι σημαντικό να ελέγχουμε πάντα: α) την διαδικτυακή παρουσία και την αξιολόγηση της εταιρίας ενοικίασης (όχι του διαμεσολαβητή), και β) τον ιστότοπο της εταιρίας ενοικίασης αυτής καθ' εαυτής για να δούμε αν υπάρχουν άλλες χρεώσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στην προσφορά. Εμείς χρησιμοποιούμε κυρίως την EconomyCarRentals  και πάντα συμπεριλαμβάνεται η βασική ασφάλεια στην προσφορά τους. Σιγουρευτείτε ότι δε θα χρειαστεί να φτάσετε στο γκισέ και να σας ζητήσουν να πληρώσετε περισσότερα απ' όσα είχατε υπολογίσει.

Άλλες επιπλέον παροχές, όπως η πράσινη κάρτα που σας επιτρέπει να διασχίσετε σύνορα με κάποιες προϋποθέσεις, ή τα χειμερινά λάστιχα που είναι υποχρεωτικά στη Βόρεια Ευρώπη, συνήθως συμπεριλαμβάνονται. Το μόνο που χρεώνεται πάντα έξτρα είναι το παιδικό κάθισμα, αν τα παιδιά είναι κάτω από ένα ορισμένο ύψος ή βάρος (διαφορετικό για κάθε χώρα). Αλλά αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι οι περισσότερες οικονομικές εταιρίες επιτρέπουν να πάρεις βρεφικό εξοπλισμό ασφαλείας χωρίς χρέωση (see: Ryanair's policy for baby equipment), και σε αυτά συμπεριλάμβάνεται το booster! Ζητάνε να το κάνεις check in, αλλά αν δε θέλουμε, ας πούμε επειδή είναι από αφρολέξ και δε θέλουμε να ρισκάρουμε να χτυπηθεί ή να σπάσει, υπάρχει ένα κολπάκι που δοκιμάσαμε και έπιασε: αν ζητήσεις μια σακούλα από τα Duty Free και το βάλεις μέσα, σε αφήνουν να το πάρεις μέσα στο αεροπλάνο!





Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα υπέρ και τα κατά, εμείς επιλέγουμε σχεδόν πάντα να νοικιάσουμε αυτοκίνητο. Το παίρνεις κατευθείαν από το αεροδρόμιο χωρίς αναμονή στους σταθμούς των λεωφορείων, σε πάει μέχρι την πόρτα του ξενοδοχείου σου, διευκολύνει τη γρήγορη και καλύτερη εξερεύνηση και ... χρησιμοποιείται και σαν επιπλέον αποθηκευτικός χώρος (στα χειμερινά ταξίδια, και σαν ψυγείο!). Είναι πιο ξεκούραστο για τα παιδιά, και λιγότερη κούραση σημαίνει λιγότερη γκρίνια (Γιούπι!). Μπορείς να βασιστείς στα Google Maps για πλοήγηση, πληρώνεις ένα μέρος με την κράτηση και τα υπόλοιπα όταν το παραδίδεις και σίγουρα βγαίνει φτηνότερο για μια τετραμελή ή πενταμελή οικογένεια από εισιτήρια τρένου συν το Uber για το σταθμό, όταν αποφασίζεις να μετακινηθείς!

Μέχρι την επόμενη φορά...







Γράψε το email σου για να μαθαίνεις τα νέα μας αμέσως!:

Delivered by FeedBurner



No comments:

Post a Comment

Tell us what you think!